top of page
  • Writer's picturealine ploeg

sushi zonder beestjes


voor de sushi van de foto heb je altijd nodig: rauwe sushirijst, water, norivellen, kant-en-klare sushi-azijn (kun je ook zelf maken, maar het is veel gemakkelijker dit kant en klaar te kopen), bamboematjes om de sushirollen in te rollen.

afhankelijk van smaak die je wil, kies je je ingrediënten. op de foto zie je avocado-wasabi, spinazie-pijnboompitten en asperges-rode paprika. onder het koken van de sushirijst zie je hiervoor nodig hebt.

sushirijst koken: was de rijst een paar keer, zodat het water dat je op de rijst giet, helder blijft. laat de rijst zeker een kwartier uitlekken in een vergiet. doe de afgespoelde rijst in een pan met water (zorg dat er een laagje water op de rijst staat) en breng het aan de kook. laat de rijst zachtjes koken, ongeveer een kwartier, totdat het water geabsorbeerd is en de rijst gaar is. blijf goed roeren, de rijst koekt snel aan in de pan. laat de pan vervolgens een kwartiertje met de deksel op de pan staan. verspreid de rijst in een lage schaal. ik gebruik een ovenschaal. snijd klonten in de rijst los onder een hoek van 45 graden (met een (rijst)spatel of houten lepel), zodat de rijstkorrels niet heel erg kapot gesneden of geplet worden. giet de sushi-azijn er geleidelijk over. laat de rijst afkoelen.

als je een sushirol gaat maken, doe je steeds hetzelfde: leg je bamboematje neer. leg een norivel erop, met de meest glanzende kant naar beneden. zorg dat het norivel niet helemaal onderaan het matje aansluit, maar laat 3 ‘latjes’ van het matje vrij. leg het vel in de lengte neer. begin de rijst in een dun laagje over het norivel te verspreiden. laat aan de tegenoverliggende kant ongeveer 3cm vrij. zorg dat de rijst tot aan de randen van de zijkant. kies nu je vulling.

spinazie-pijnpoompitten (voor 2 rollen, ongeveer 12 sushi): 2 vellen nori, 100 g geblanceerde spinazie, 150 g gekookte sushirijst, beetje sesamolie, 2 eetlepels geroosterd pijnboompitten, wasabipasta, sojasaus

hak de geblanceerde spinazie fijn en schep naar smaak de sesamolie erdoor. doe ook de pijnboompitten door de spinazie. leg het spinazie-pijnboompitten-mengsel op de sushrijst die je verdeeld hebt over het norivel. verdeel het vulsel over de hele breedte en over ongeveer 2,5 centimeter. rol het vel met het bamboematjes straks op. eet het met een beetje wasabi en sojasaus.

avocado-wasabi sushi (voor 2 rollen, ongeveer 12 sushi): 2 vellen nori, 300 g gekookte sushirijst, 1 theelepel wasibipasta, 2 lente-uitjes (in dunne ringetjes), 1/2 kleine avocado (gepeld en in dunne plakken), beetje tuinkers, 2 eetlepels veganistische mayonaise.

doe de rijst op de norivellen zoals ik hierboven heb beschreven. smeer de wasabipasta over de rijst (pas op, wasibi is heel scherp) en leg daar de lente-ui ringetjes  op. maak er een rol van en snij de rol in ongeveer 6 plakken. leg op elke plak mayonaise, daarop een plak avocado en als decoratie wat tuinkers.

asperge-rode paprika sushi (voor 2 rollen, ongeveer 12 sushi): 2 norivellen, 150 g gekookte sushirijst, 6 dunne groene asperges (beetgaar gekookt), 1/4 rode paprika (julienne gesneden), sojasaus, wasabi

doe de rijst op de norivellen zoals ik hierboven heb beschreven. leg de vulling op de rijst. zorg dat de vulling tot aan de uiteinden komt, zodat die ook voed gevuld zijn. leg op 1 vel 3 asperges en wat rode paprika. als je het norivel met het bamboematje gaat dichtrollen, let er dan op dat je de vulling een beetje tegenhoudt en je de rol zo strak mogelijk oprolt. snij de rollen in 6 plakjes. eet de sushi met een beetje wasabi en sojasaus.

lekker voor erbij (voor 2 personen): 1 komkommer, 2 volle theelepels zout, 4 eetlepels sushi-azijn

snij de komkommer in dunne plakken. doe de sliertjes in een schaal en bestrooi ze met het zout. laat dit 5 minuten staan. spoel af onder de koude kraan om het zout te verwijderen. sprenkel de sushi-azijn erover en laat het een tijdje in de koelkast staan. serveer dit bij de sushi.

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page