top of page

zelfgemaakte falafal, zooo lekker

  • Writer: aline ploeg
    aline ploeg
  • Jul 2
  • 2 min read

zelfgemaakte falafel in een pita, zó veel lekkerder dan uit de supermarkt! 


een tijd geleden kocht ik dit nog kant-en-klaar. een paar jaar geleden alweer liep ik met een boekje vol E-nummers door de supermarkt en ontdekte dat er in de falafel vaak een vulmiddel zat op basis van houtsnippers. ik hou van falafel dus deed al enkele pogingen om het zelf te maken.


na een paar mislukte pogingen heb ik denk ik het geheim te pakken: droge kikkererwten heel goed laten weken! dit recept komt ook uit het boek naturally vegan, een aanrader als je net als ik houdt van gerechten die van zichzelf al plantaardig zijn.


Ik eet de falafel het liefst in een pita, met worteltjes, rode ui en knoflook die ik kort bak in olijfolie – simpel maar zó lekker. En erbij een homemade knoflooksausje van vegan mayo, sojajoghurt, verse peterselie van m’n balkonnetje en natuurlijk knoflook.


het recept voor de falafal!


voor zo'n 18 falafals heb je nodig:

200 gram droge kikkererwten, een rode ui, een groen pepertje, 60 gram verse koriander, 60 gram verse peterselie, een theelepel zout, een theelepel komijn, een theelepel droge koriander, een frietpan met olie (of een pan met olie, zolang het niet gevaarlijk is!) doe de droge kikkererwten in een kom met ongeveer een liter water en laat dat een nachtje weken. de kikkererwten zuigen zich vol. de dag erna giet je ze af en spoel je ze af. doe ze in een foodprocessor en mix zodat de kikkererwten een stevig deeg zijn. je moet er een bolletje mee kunnen maken dat niet uit elkaar valt.

snipper de ui grof en snijd ook de groene peper in grove stukken. doe deze samen met de verse koriander en verse peterselie in de keukenmachine en mix ze door het kikkererwtendeeg. doe het deeg in een kom en kneed er met je handen de droge specerijen doorheen en breng op smaak met zout. zet het deeg een tijdje in de koelkast, minstens een kwartier.



verwarm olie tot 170 graden, in je frietpan of veilig in een andere pan. van het falafaldeeg vorm je zo'n 18 balletjes. ik deed dat tussen twee lepels, maar je kunt het ook met de hand doen. bak de balletjes ongeveer 4 minuten en laat ze uitlekken op keukenpapier. je kunt ze vervolgens lekker zo eten, met een sausje. of op een broodje doen met groenten én een sausje. wat jij lekker vindt! mocht je daarvoor inspiratie nodig hebben, laat het me weten!



 
 
 

Comments


bottom of page