top of page
  • Writer's picturealine ploeg

benefits magazine: lekker en gezond eten

heel blij met dit mooie artikel in benefits magazine!


Lekker en gezond eten

Met veganisme in hart en nieren weet Aline als geen ander hoe het is om gezond te eten. Is dierenwelzijn haar voornaamste reden om plantaardig te eten, ook voor haar gezondheid is ze blij! Hieronder vertelt ze over 37 jaar vegetarier zijn en geeft ze tips.


Veganistisch, wat is dit en is dit gezond?

Als je veganistisch eet, eet je 100% plantaardig. Je eet helemaal geen dierlijke prodcuten. Ik eet dus geen vlees, vis en andere dierlijke producten als eieren en melk. Daarnaast draag ik als veganist ook geen kleding met dierlijke producten als leer en zijde en zijn de cosmetica, shampoo en wasmiddel die ik gebruik dierproefvrij.

Hoe lang ben je al veganist en hoe ben je hiertoe

gekomen?

Op mijn tiende besloot ik om geen vlees meer te eten, nadat ik een foto zag van varkens in de veehouderij. Daar schrok ik zo van - ik wist niet dat dieren voor vlees zo leefden - dus ik besloot om vegetariër te worden. Omdat ik het zielig vond voor de dieren.

Mijn ouders vonden het goed, maar maakten zich een beetje zorgen om mijn gezondheid. De huisarts wist mijn ouders echter toen al te vertellen dat ik waarschijnlijk gezonder ben dan een vleeseter, vanwege onder andere de antibiotica, die aan de dieren wordt gegeven. Dus waren mijn ouders gerustgesteld.

Ik ging me ook verdiepen in hoe het er aan toe gaat in de melk- en eierindustrie. Koeien geven alleen maar melk als ze eerst een kalfje hebben gekregen. Het kalfje wordt meestal meteen na de geboorte bij de moeder weggehaald en krijgt kunstmelk te drinken. Bij de eierindustrie worden jaarlijks in Nederland zo'n 35 miljoen haantjes uitgebroed, die waardeloos zijn voor de eierindustrie. Die worden dan ook direct door de schredder gehaald of vergast. Daarom besloot op mijn 19de helemaal geen dierlijke producten meer te gebruiken.

Inmiddels ben ik blij vanwege het dierenleed, maar ook voor de wereldvoedselverdeling, het milieu en mijn eigen gezondheid, dat ik geen dierlijke producten meer gebruik.

Is het moeilijk om geen vees, vis of zuivel te eten?

Ik vind van niet, maar ik doe het dan ook al heel erg lang. Ik kook zelfs mijn hele zelfstandige leven veganistisch, vanaf dat ik op kamers ging.

Toen ik pas vegetarier werd, 37 jaar geleden, was het voor mijn moeder wel moeilijk om te bedenken wat ze voor mij zou kunnen maken. Er waren nog geen vleesvervangers.

Alleen een blok tofu, maar mijn moeder wist destijds niet zo goed wat ze daarmee moest. Dus at ik gekookte aardappels met groenten. Vond ik helemaal niet lekker! Inmiddels eet ik trouwens heel graag tofu.

Tot mijn grote vreugde wordt het aanbod in de supermarkt steeds groter. Er is steeds meer aandacht voor plantaardige voeding en steeds meer bedrijven hebben vegetarische en plantaardige producten in hun assortiment. Zo hebben Kips en Unox een heerlijke vega paté, Mora kipcorn en kroketten, Iglo vegetarisch gehakt en balletjes, Knorr allerlei maaltijden en zijn er zelfs veganstische Magnums, Cornetto's en Ben & Jerry-ijs te koop in de supermarkt. Je kunt voor kaas ook vervangers kopen in de supermarkt.

Wat doe jij om gezond te leven?

Het is een misverstand dat plantaardig eten áltijd gezond is. Ik kan als veganist ook heel vaak ongezonde dingen als plantaardige kroketten en magnums eten. Op zijn tijd vind ik dat superlekker.

Plantaardige voeding voorziet je in alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Behalve in vitamine B12.Daar kun je een tekort aan krijgen, dus daarvan slik ik uit voorzorg een vitaminepil.

Ik eet graag zo puur mogelijk. Weinig vooraf bewerkte producten en volkoren pasta, zilvervliesrijst. Als de prijs het toelaat, kies ik voor biologisch.

Heb je nog tips?

Omdat heel veel merkenveganistische producten in hun assortiment hebben, is het best gemakkelijk om plantaardig te eten.

Op de site van de meeste supermarkten vind je allerlei vegetarische en veganistische recepten. En als je online boodschappen doet, kun je zelfs aanvinken dat je alleen vegatarisch of veganistische producten zoekt.

Je kunt altijd eens een kijkje nemen op mijn blog. Daar vind je lekkere en eenvoudige recepten!


foto: bas quaedvlieg fotografie


28 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page