top of page
  • Writer's picturealine ploeg

ik als held


IMG_0792

een aantal weken geleden kreeg ik de vraag om in de ‘helpers & helden-week’ van basisschool ‘duizendpoot’ in geleen te spreken als dierenactivist. natuurlijk leek me dat erg leuk en heb ik toegezegd. het leek me geweldig om voor kinderen te spreken die de leeftijd hebben waarop ik zelf vegetariër werd.

vandaag was het zover.

vanmorgen heb ik voor zo’n 40 leerlingen gesproken over mijn werk als dierenactivist. wat een mooie ochtend!

natuurlijk houden alle leerlingen veel van dieren, als ik vraag hoe het met hun liefde voor dieren gesteld is. het was heel fijn om te horen dat ze graag een bijdrage willen leveren aan een beter dierenwelzijn.

in mijn verhaal stelde ik een aantal vragen. daarna liet ik zien tegen welke vormen van dierenleed ik strijd: de bio-industrie, bont, dierproeven, amusement met dieren… over bont en dierproeven vertelde ik in het kort. de leerlingen vonden erg schokkend om te horen dat er dierproeven worden gedaan op levende dieren, onder andere op honden en apen. daarnaast wisten veel kinderen niet dat veel bontkragen zijn gemaakt van wasbeerhondjes, honden en katten.

omdat ik zelf het meest intensief strijd tegen de bio-industrie, heb ik hier was langer over gesproken. het was geweldig te ervaren dat de kinderen wisten wat een vegetariër en zelfs een veganist was!

tot slot gaf ik een aantal tips om dierenwelzijn te verbeteren. kinderen kunnen ervoor kiezen vegetarisch of veganistisch te eten, een paar dagen per week of zelfs de hele week. ze kunnen ervoor kiezen geen echt bont te dragen en geen circus te bezoeken waar dieren in optreden. daarnaast kunnen ze zelf een spreekbeurt houden over dierenleed. net zoals ik, 30 jaar geleden.

na mijn verhaal was het tijd om vragen te beantwoorden. veel kinderen vertelden over hun eigen huisdieren. daarnaast moesten jassen gecontroleerd worden; echt bont of niet? helaas hadden 2 jassen een échte bontkraag van (wasbeer)hond.

omdat ik toch wel een beetje beroemd ben (had foto’s van mezelf in de krant, op L1 en tv limburg laten zien), was het op het einde van de lezing tijd voor het uitdelen van handtekeningen. fijn hoor, om je eens zoooo beroemd te voelen.

ik vind het geweldig dat de leerlingen de komende dagen voor een beter dierenwelzijn aan de slag gaan. ze gaan klusjes doen voor ouders, opa & oma, buren. hiermee zamelen ze geld in, dat aan dierenbescherming limburg wordt gedoneerd.

denise & alle leerlingen, dankjewel voor de fijne ochtend.


IMG_0812
3 views0 comments

Recent Posts

See All

waarom ik twijfel over mezelf vaccineren tegen corona

vind ik dit lastig? ja! en toch voel ik de noodzaak mijn standpunt te delen. vooralsnog laat ik me niet vaccineren. zo, dat is eruit. als je dat standpunt hebt, krijg je met veel kritiek te maken. we

Comments


bottom of page