top of page
  • Writer's picturealine ploeg

plantaardige amandel-kaneelbolussen


11269470_1609643645986039_665680561_n

voor de vorige editie van lees ‘n’ lunch, de lees- en lunchclub van jenneke en mij (een groep van 15 deelnemers leest een boek, jenneke leidt het gesprek en ik verzorg een vegan 3-gangenlunch naar aanleiding van het gelezen boek), verdiepte ik me voor het eerst in joods eten. we lazen ‘rivka’ van femmetje de wind. spannend, me verdiepen in het maken van onder andere amandel-kaneelbolussen en challah, joods brood.

ik deel hierbij het recept van de amandel-kaneelbolussen. supersimpel & superlekker!

je hebt nodig:

een zakje droge gist

1 cup ongezoete amandelmelk

1/2 cup plantaardige boter

1/4 theelepel zout

3 cups zelfrijzend bakmeel

1/2 eetlepel kaneel

handje geschaafde amandelen

1/4 cup en 1 eetlepel suiker, apart houden

smelt in een pannetje de boter en voeg de boter toe, zonder het te laten koken. laat het mengel afkoelen totdat het ongeveer zo heet is als badwater. doe het mengsel in een kom en doe de droge gist erbij. laat het 10 minuten staan en voeg vervolgens de eetlepel suiker en het zout toe en mix het. voeg vervolgens het meel in beetjes toe. het wordt een kleverig deeg. haal de deegbol uit de kom en kneed hem nog even goed door op een ondergrond waarop je een beetje bloem strooit. smeer wat plantaardige olie in de kom en doe de deegbal er terug in. sluit de kom af met plastic folie en zet hem 1 uur op een warme plaats, zodat het deeg kan vermeerderen. de bol wordt 2x zo groot :).

strooi weer wat bloem op je keukenblad en rol het deeg uit in een dun vierkant. smeer ongeveer 3 eetlepels gesmolten boter over het deeg en bestrooi met geschaafde amandel, 1/4 cup suiker en de kaneel.

verwarm de oven op 180 graden.


11272997_818541741565346_163404849_n

rol het deeg op, zodat je een lange rol hebt. snij de rol in ongeveer 8 stukken. plaats de rolletjes rechtop in een ingevet  ovenschaaltje. strijk de overgebleven boter erover en dek het schaaltje af met folie, zodat het nog even kan rijzen. bak de bolussen vervolgens in ongeveer 25 minuten gaar, totdat ze lichtbruin zijn. laat ze een beetje afkoelen.

je kunt er nog een frosting overheen doen, meng daarvoor poedersuiker met een beetje amandelmelk.

oja, wil je op de hoogte blijven van lees ‘n’ lunch, like ons dan op facebook!

6 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page