top of page
  • Writer's picturealine ploeg

rösti, van zelfgeraspte aardappels
mijn vader kookte niet vaak. maar rösti bakken, dat was wel zijn ding, zo'n lekkere aardappelkoek maken van rosti van aviko. ik vond het altijd wel grappig, dat hij de zak rösti eerst omkiepte in een schaal en alle stukjes aardappel waar een bruin stukje aanzat, eruit haalde. daarna werd de koek gebakken. mijn moeder vertelde dat hij het ook weleens heeft geprobeerd met vers gerapste aardappels, maar dat dat niet zo goed lukte. tijd om het te proberen!


mijn broer zocht gisteren op dat échte rösti gemaakt wordt van alleen aardappel. je kunt er iets aantoevoegen, zoals kaas, ei of ui. ik voegde er een rode ui aan toe, maar wil het ook eens met plantaardige, geraspte kaas proberen.


dit heb je nodig voor 4 personen:

800 gram iets kruimige aardappels, 2 (rode) uien, een eetlepel plantaardige boter, een scheut (olijf)olie, (herbamare)zout en (versgemalen) peper


schil de aardappel en rasp ze grof. vang de aardappel op in een schone theedoek en knijp alle vocht eruit. maak de uien schoon en rasp die ook grof. meng de gerapste ui door de aardappels en breng het mengsel op smaak met (herbamare) zout en (versgemalen) peper.

verhit de boter en olie in een koekenpan. bak het aardappelmengsel met de deksel op de pan 8- 10 minuten op een middelhoog voor. je hoeft niet te scheppen. wel een beetje in de gaten houden.

kiep de rösti op de deksel en schuif omgekeerd terug de pan in, met de ongebakken kant naar beneden. bak de rösti nog 6 - 8 minuten, zonder de deksel op de pan. snijd de rösti in vier punten.


ik maakte eerder rösti, alleen voor mezelf. dan gebruik ik zo'n 200 gram aardappels en een ui. de rest doe ik hetzelfde!


heerlijk met gekookte groenten en een vleesvervanger, als je het lekker vindt!

136 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page