top of page
  • Writer's picturealine ploeg

tofu, zoet & zuur met ananas

ik hou van tofu. ik eet het liever dan kant en klare vleesvervangers. ondanks dat ik die op zijn tijd ook best lekker vind. tofu is zó veelzijdig. je kunt het op heel veel verschilende manieren gebruiken. dit recept is van bosh en heerlijk! omdat het een amerikaans recept is, heb je cup-maten nodig. die maatbekers kun je, als je ze nog niet hebt, volgens mij bij bijvoorbeeld hema of blokker kopen.voor 2 tot 4 porties heb je nodig:

een blok tofu, een ongeveer 2 centimeter verse gember, een rode ui, een teen knoflook, een groene paprika, 3/4 - 1 cup ananassap (ik nam ananas op eigen sap, zonder toegevoegde suiker), 1/4 cp rijstazijn, 1/4 cup ketchup, 6 eetlepels rietsuiker, 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel uienpoeder (als je die niet hebt, is dat niet erg), 1/4 cup maizena, 2 eetlepels plantaardige olie, 2 eetlepels sesamolie, 1/2 theelepel zout, 2/3 cup met stukjes ananas.


knijp de tofu uit tussen flink wat keukenpapier, zodat het water er wordt uitgeperst.

schil de gember en rasp stukje. snij de rode ui in partjes. snij de groene paprika en grove stukjes.

verwarm het ananassap, de rijstazijn, ketchup en rietsuiker in een klein pannetje totdat de suiker gesmolten is. laat het op lage temperatuur 7 minuten zachtjes koken. zet de saus apart.

doe de maizena, knoflookpoeder en uienpoeder in een kom en mix. snij de tofu in stukken (zie foto) en schep ze door het maizena-mengsel, zodat de tofu een bedekt wordt met laagje maizena.

verhit de plantaardige olie in een wok. doe de tofu erin en bak totdat deze een krokant en lichtbruin laagje heeft, zo'n 7-10 minuten. zet de tofu even apart in een bakje.

gebruik dezelfde pan om de sesamolie te verhitten. bak de ui in een paar minuten glazig. doe de paprika, chiliflakes, zout, uitgeperste teen knoflook en verse gember erbij en bak nog zo'n 5 minuten. schep de stukjes ananas erdoor totdat deze warm is. doe ook de tofu erbij, en de zoet-zure saus. warm het geheel nog 1-2 minuten door.


ik at er zilvervliesrijst met nasigroenten bij!

65 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page