top of page
  • Writer's picturealine ploeg

zelfgemaakte crackers met avocado-humus



een paar jaar geleden maakte ik eens zelf crackers. erg lekker was dat. dus onlangs googlede ik op het zelf maken van crackers en vond ik dit eenvoudige recept op de site van betty's kitchen.


dit heb je nodig voor ongeveer 10 crackers:

150 gram gebroken lijnzaad, 30 gram sesamzaad, 100 gram pitten (zonnebloem- en /of pompoenpitten bijvoorbeeld), een beetje zout, een theelepel gedroogde italiaanse kruiden, 200 milliliter water.


doe alle droge ingrediënten in een kom. voeg het water toe en laat het mengels 20 minuten staan. verwarm de oven op 180 graden. leg een vel bakpapier op een bakplaat. verdeel het lijnzaadbeslag over het bakpapier. als je er nog een vel bakpapier op legt, kun je het deeg met een deegroller heel dun uitrollen.

verwijder het bovenste vel bakpapier. bak het deeg in ongeveer 20 minuten gaar. snijd met een mes in 10 crackers en trek ze van het bakpapier af. draai ze om en bak ze nog 10 minuten. laat ze daarna drogen op een rooster.

de crackers zijn heel lekker met humus. dus die maakte ik ook zelf.


hiervoor heb je nodig:

een blik kikkererwten, 2 rijpe avocado's, een scheut olijfolie, 1 1/2 eetlepel tahin, 3 eetlepels limoensap, 1 teen knoflook, versgemalen peper en herbamarezout, een snuf gemalen komijn, rode chili flakes om erover te strooien.


laat de kikkererwten uitlekken en doe ze met de olijfolie, tahin, limoensap en uitgeperste teen knoflook in een foodprocessor. blend het mengsel glad. breng het op smaak met versgemalen peper en herbamare zout. doe de avocado's en komijn erbij e blend tot een romige, gladde humus. heerlijk met wat gemalen chiliflakes.

44 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page